Betlehemské svetlo začalo svoju púť po krajinách východnej Európy

14.12.2008 Kežmarok

Kežmarok 14. decembra (TASR) - Betlehemské svetlo pokoja začalo dnes svoju púť po krajinách východnej Európy v bazilike sv. Kríža v Kežmarku, kde ho prevzali poľskí skauti.
Z ústredia Slovenského skautingu doviezli svetlo z Viedne do Kežmarku autom v sobotu 13. decembra. "Jeho rozvoz sa oficiálne začal dnešnou svätou omšou, ktorú celebroval spišský diecézny biskup František Tondra. Kostol je plný, je tu asi 800 skautov, z nich viac ako polovica z Poľska. Prvýkrát odovzdávame svetlo poľským kolegom nie na hraniciach, ale v Kežmarku, čo súvisí so vstupom obidvoch krajín do Schengenu, " povedal pre TASR Martin Gallik z Podtatranskej skautskej oblasti.
"Naše svetielko poputuje do Poľska, do Podkarpatského vojvodstva. Betlehemské svetlo preberáme už desať rokov, je to tradícia, " priblížil púť kahančeka s blikajúcim svetlom jeden zo starších poľských harcerov, teda skautov, Antonín Kľuz.
Biskup František Tondra v homílii pripomenul, že svetlo je symbolom pokoja, symbolom Krista. Betlehemské svetlo sa dostane vďaka skautom do kostolov, nemocníc, na pracoviská, ale aj do rodín, kde bude žiariť počas nadchádzajúcich Vianoc.
S myšlienkou Betlehemského svetla pokoja prišli v 80. rokoch minulého storočia skauti z Rakúska a odvtedy sa toto podujatie zmenilo z národného na medzinárodné. Pravidelne v predvianočnom čase prinesie rakúska delegácia skautov lietadlom z Baziliky narodenia Pána v Betleheme svetlo pokoja, ktoré si na slávnostnej svätej omši v Dóme sv. Štefana vo Viedni odpália aj skauti z okolitých krajín. Slovenskí skauti zabezpečujú následne distribúciu tohto svetla po Slovensku. Každoročne ho vynesú aj na najvyššie obývaný bod Slovenska v observatóriu na Lomnickom štíte.
Poľskí skauti, ktorí dnes v Kežmarku prevzali svetlo pokoja, ho budú distribuovať do farností a domovov vo vlastnej krajine a súčasne ho odovzdajú pobaltským štátom, Ukrajine a Bielorusku. Svetlo pokoja z Betlehema sa vďaka skautom z celej Európy dostane v predvianočnom čase do viac ako 25 štátov.
 

Vyberte región